Makrana Marble

Makrana Marble 

Makrana is a town in the Nagaur district of Indian state of Rajasthan. Makrana is famous for the white stone as marble mined from the mines around it. It is said that the Taj Mahal was built from Makrana marble. Makrana is a small town, but it has plenty of marble outcrops. Most of the residents in this town work as marble miners.

1. what is Makrana marble & how it looks ?
Ans:- Makrana marble is basically a god quality of marble. it also known as milky white marble. this marble have white color and milky look. . actually Makrana is the name of village. which marble produce from here. that known as Makrana marble. Starting prize range of this marble quality is 30 Rs. per sq. feet up to 100 Rs. per sq. feet of makrana marble tiles. basic size available in this range are 24*9, 21*9, 18*9, 15*9. 12*9, 24*6,21*6, 18*6, 15*6, 12*6 .

Makrana Marble

Makrana Pure White Marble

2. Which sizes are available in Makrana marble ?
Ans :- In Makrana Marble, we can get too many sizes but the average size of marble slab is 6 Sq. feet * 5 Sq. feet. other size depends on customer requirement .

Makrana Marble

Makrana Pure White Marble

3. which marble flooring pattens are available in Makrana marble ?
Ans :-basically Makrana marble is a stone so that all marble flooring pattens can use with quality. i am showing below few photographs of marble flooring designed Makrana marble, Makrana marble tiles, Makranamarble slab,

Makrana Marble

Makrana Pure White Marble

04. how Makrana marble lookes and what is nagative opints of Makrana marble ?
Ans. Makrana marble basically looks milky white. If you will purchase low rang Makrana marble then you will get few quartzes in this prodect it only single negative point in it.

Makrana Marble

Makrana Pure White Marble

 

Dungri Marble

Kumari Marble

Albeta Marble

Brown Albeta Marble

Makrana White Marble

Makrana Matawar Marble

Makrana Pink Marble

 

05. what is the prize range of Makrana marble ?
Ans. Starting range of Makrana marble 30 Rs. Per sq. feet to 1000 per sq. feet . prize
Makrana pure white marble
depend on Makrana marble quality and it’s size also. If you will purchase a Makrana marble tiles. That will cost you cheap.
06. which sizes are available in Makrana marble ?
Ans. Makrana marble is basically a god quality of marble. it also known as milky white marble. this marble have white color and milky look. . actually morwad is the name of village. which marble produce from here. that known as Makrana marble. Starting prize range of this marble quality is 30 Rs. per sq. feet up to 100 Rs. per sq. feet of Makrana marble tiles. basic size available in this range are 24*9, 21*9, 18*9, 15*9. 12*9, 24*6,21*6, 18*6, 15*6, 12*6 in tiles.Makrana marble sizes are 3*2 , 6*9, 6*7, 4*3, 4*8 sq. feet . it depends on customer requirement.
07. is figure designs are available in Makrana marble ?
Ans. it is pure white marble quality. if you will any other stone
Makrana pure white marble
product with makrana marble then you can creat too many designs in it.
05. after fitting of Makrana marble, after how much time polish is require again on Makrana marble?
Ans. It depends on your use. But most probably after 20 up 25 years polish is require on Makrana marble.
06. what is the life of Makrana marble ?
Ans:-Makrana marble basically a very very god product. If you will use it once. No need to change it in your more than next five generation.

About Makrana
Makrana is located almost in centre of Rajasthan in Nagaur district. It is located 85 KM from Ajmer, 120 KM from Jaipur, and
Makrana pure white marble
200 KM from Jodhpur. Rajasthan contributes 50 per cent of total value of minor mineral production in the country and accounts for 95 per cent of India’s total marble production. Marble reserves in India are estimated to be 1,200 million tones, of which nearly 91 per cent are in the state.

Makrana is famous for the white marble mined from the mines around it. The world famous and one of the modern 7 wonders Taj Mahal was built from Makrana marble. Known for its white marble reserves, it is a small town with a deposit of 56 million tonnes and 40,000 labourers working in 400 mines in the several ranges of the Aravali. Makrana is main source of marble in Rajasthan. Calcitic in nature, Makrana Marble is regarded as the
Makrana pure white marble
oldest in age and finest in quality. The present rate of marble production from Makrana is 1.20 lakh tonnes per year with annual revenue of Rs 36 crore.

The famous Victoria Memorial of Kolkata, the world famous Taj Mahal in Agra, Raudat Tahera in Mumbai and Jain Temple of Dilwara in South Rajasthan are built from Makrana Marble.

About Marbles
Marble are not just another product procured through mining and used for building interiors and exteriors. It is extremely beautiful, soft and cost effective than most other wall and floor coverings. It gives a very graceful, natural finish to any building or home. Marble is
Makrana pure white marble
compact metamorphic rock, composed primarily of silica and alumina. It is easy to clean, requires very little maintenance and also provides high slip resistance & is long lasting.

About Makrana Marbles
The oldest and the best quality marble in the world. It needs no chemical reinforcement like Italian marble, no pin holes, no colour change and loss of polish. This is practically verified by the monuments like Taj Mahal in Agra,Victoria Memorial in Kolkata, Hazratbal in Srinagar, Jain Temples in Dilwara and numerous temples, mosques,
Makrana pure white marble
churches and monuments in India for over 100 years now. Thus a life of 100 years is undisputed. Most recently in 2003-04 it has been used extensively in the Mosque in Abu Dhabi made by the prince of Abu Dhabi, which itself is a testimonial.

Makrana has various mining ranges, popularly known as Dungri, Devi, Ulodi, Saabwali, Gulabi, Kumari, Neharkhan, Matabhar, Matabhar kumari, Chuck doongri, Chosira etc.

Dungri, Devi, Saabwali, Ulodi,
Makrana White Marble
Chosira and Neharkhan are famous for white marble, whereas Ulodi is famous for Albeto Marble. Gulabi stands for pink plain and pink Adanga marble whereas almost all mines produce Adanga marbles with brown and grey sheds.